Montessorischool Waalsdorp
Het nieuwe onderkomen voor de Montessorischool Waalsdorp is ontworpen door De Zwarte Hond. Het ontwerp past goed in de wijk, maar heeft ook een karakteristiek eigen gezicht. De ruimtelijke, flexibele binnenwereld biedt de school een optimaal onderkomen voor haar Montessori onderwijs.
Situering
Het gebouw is gelegen op de scholendriehoek in de Haagse jaren dertig woonwijk Benoordenhout. De school ligt samen met twee andere scholen op een door lindebomen omzoomde driehoek. Nauwe straatjes en bakstenen jaren dertig woningen typeren de wijk. Behoud van twee grote Lindebomen en de wens de entree op de hoek te plaatsen, hebben de positie van het gebouw op de scholendriehoek bepaald. Hierdoor is ook een voorplein gecreëerd wat extra speelruimte heeft opgeleverd.
Gevel
De gevel is gemaakt van metselwerk met een sterke profilering, een bijzonder verband en een afwijkend steenformaat. Op de kopse kant markeren opvallende verticale ribben de hoofdentree. De kozijnen zijn gemaakt van geanodiseerd bronskleurig aluminium met een bijzondere diepe negge detaillering. De zonwering is weggewerkt achter het metselwerk.
Drie ‘bouwen'
De Montessori onderwijsvisie vraagt om een andere gebouwindeling dan een traditionele school. De hoofdopzet wordt gevormd door drie ‘bouwen' die elk een eigen domein vormen met eigen entree. De onderbouw ligt op de begane grond en de midden- en bovenbouw aan weerszijden van de sporthal op de verdieping. De BSO, het speellokaal, het technieklokaal en de keuken liggen bij elkaar op de begane grond naast de hoofdentree. In het hart van het gebouw bevindt zich de aula.
Ruimtelijkheid en flexibiliteit
Een brede multifunctionele verbindingsstraat verbindt al deze functies. Hier is ruimte om elkaar te ontmoeten, kinderen kunnen hier zelfstandig buiten de klas werken en er is volop plek om te spelen. De twee verdiepingen worden met elkaar verbonden door drie vides die daarnaast daglicht diep het gebouw in brengen. Doordat er in het interieur veel glas is toegepast heeft de school, ondanks de drie ‘bouwen', een open en transparant karakter. De ruimtelijkheid en flexibiliteit wordt nog vergroot doordat ook de sportzaal en BSO onderdeel zijn van de school. Ook hier is veel glas toegepast, zodat de transparantie wordt gewaarborgd.
Zorgvuldige detaillering
De installaties zijn geintegreerd in het ruimtelijk ontwerp. De grote luchtkanalen, die nodig zijn om frisse scholen klasse B luchtkwaliteit te halen, liggen in koven tussen de lokalen en de gangen. Hierdoor is de verdiepingshoogte in de multifunctionele straat, de aula en alle lokalen 3.40 hoog, wat bijna de norm van frisse scholen klasse A haalt. De materialen, zowel binnen als buiten, zijn zorgvuldig gedetailleerd en zullen in de toekomst mooi verouderen. Binnen zijn alle ruimten inclusief de lokalen voorzien van een houten lambrisering waarin boekenkasten, jassen nisjes, vaste werkplekken en kastjes speciaal voor de Montessori onderwijsmethode zijn opgenomen.
Oplevering | 2014 |
Opdrachtgever | Bestuur van de Montessorischool Waalsdorp, Den Haag |
Bouwkunding aannemer | Bouwonderneming Stout B.V., Hardinxveld-Giessendam |
Fotograaf | ScagliolaBrakkee |